VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De rechtbank heeft Ziggo een gevoelige tik op de vingers gegeven vanwege de manier waarop het kabelbedrijf is omgegaan met koersgevoelige informatie anderhalf jaar geleden. Volgens de rechter meldde Ziggo belangrijke informatie 18 dagen te laat. De schade voor beleggers loopt in de miljoenen.

Nauwelijks twee jaar was Ziggo aan de Amsterdamse beurs genoteerd toen Liberty Global – ook eigenaar van UPC- in 2014 een bod op alle aandelen Ziggo lanceerde. In november van dat jaar had al ruim 98,5 procent van de Ziggo-aandeelhouders hun aandelen aangeboden. Maar op het laatste moment liet Ziggo forse steken vallen, waardoor beleggers voor miljoenen aan schade hebben geleden.

Het kabelbedrijf ging in de fout bij de aankondiging van de zogenoemde uitkoopprocedure. In deze procedure worden resterende aandeelhouders, na toetsing door de ondernemingskamer, gedwongen hun stukken over te dragen aan de houder van meer dan 95% van de aandelen.

Om de resterende aandelen Ziggo in handen te krijgen, bood overnemer Liberty Global beleggers 39,78 euro per aandeel, ruim drie euro boven de koers van het aandeel Ziggo in die periode. Maar Ziggo verzuimde dat bod meteen aan de markt te melden.

Pas op maandag 8 december 2014 14.00 bracht het bedrijf hierover een persbericht naar buiten met deze informatie, waarna de koers van het aandeel onmiddellijk met 7 procent steeg. Volgens de rechtbank had Ziggo dat persbericht al op 21 november 2014 moeten uitsturen. Beleggers die in de tussentijd hun aandelen Ziggo via de beurs hebben verkocht hebben hierdoor aanzienlijke schade geleden.

De VEB benaderde Ziggo om gedupeerde beleggers te compenseren, maar daarvan wilde het bedrijf niet weten. De rechter geeft de VEB nu gelijk en oordeelt streng de volledige uitspraak  over de handelwijze van Ziggo. Naar schatting bedraagt de schade van de aandeelhouders die te vroeg hun stukken hebben verkocht circa 4,5 miljoen euro.

Weer te laat
De veroordeling van Ziggo is de volgende op een lijst van bedrijven die het niet al te nauw hebben genomen in de omgang met koersgevoelige informatie. Eerder sprak de VEB met succes Numico, Vedior, Super de Boer en Wavin aan voor de schade die beleggers leden door te laat openbaren van informatie die impact had op de beurskoers. In alle gevallen wist de vereniging compensatie voor gedupeerde beleggers te verkrijgen.

Vervolg
Ziggo kan nog in beroep gaan tegen het vonnis van de rechter. De VEB zal Ziggo opnieuw uitnodigen om een minnelijke regeling te bespreken. 

Gedupeerde Ziggo-aandeelhouders kunnen zich melden bij de VEB. Klik hier






Gerelateerde artikelen